Száll a hinta, az égig meg sem áll


hinta és gyerek

Találjuk, ki, hogyha egy óvodai csoport megérkezik egy játszótérre, vajon mely játszótéri eszközöket fogják a gyerekek először „megtámadni”? A sorrend körülbelül ez lesz: játszótéri hinta, mászóeszközök és homokozó.

Persze mindig akad kisgyerek, aki a rugós játékokat részesíti előnyben vagy rögtön focizni vágyik, de a játszótéri hinta tagadhatatlanul közkedvelt minden kicsi, és bátran kijelenthetjük, nagyobb gyerek körében is. Sok közterületi játszótéren, óvoda vagy bölcsőde udvarán, de egyre több ház kertjében is látni ennek sokféle változatát.

A bölcsőhinta leginkább a csöppségeknek ajánlott. Ők még nem tartják magukat olyan biztosan, néha kis kezükkel elengedik a játszótéri hintát tartó kötelet vagy láncot, amitől könnyen kipottyanhatnának, de éppen ezt szolgálja a biztonsági bölcsőülőke, amely ezt megakadályozza. A laphinta a már nagyobb, ügyesebb gyerekek esetében ajánlott, akik nemegyszer – ügyességüket és bátorságukat is fennhangon hirdetve ezzel – állva hajtják magukat.

Mindezen eszközök közül az egyik legkedvesebb a baba-mama hinta, ahol a lap és bölcső hinta egymással szemben helyezkednek el, így a kicsi folyamatosan látja a vele érkezett szülőt vagy nagyszülőt, s így a játék egy rendkívüli pozitív lelki kontaktussal is kiegészül, ami ebben a korban kiemelten fontos számukra. És a mindent felülmúló játszótéri hinta, a csúcsok csúcsa, a fészekhinta sem hagyható ki a felsorolásból, amelynek legörömtelibb része, hogy barátaikkal együtt, egyszerre élvezhetik a hintázás nyújtotta fesztelen kikapcsolódást.