A közeljövőben az okosórák már előbb megtudhatják, hogy betegek vagyunk, mint mi


okosóra

Évtizedek óta vannak időjárás-előrejelzéseink. Közeli egészségünk előrejelzése sokkal nehezebb. Ha azonban korán tudjuk, hogy az influenzával vagy a COVID-19-vel együtt járunk, az rendkívül hasznos lehet. A jó hír: a hordható technológiák, mint például az okosórák, kezdenek ilyen korai figyelmeztetéseket adni.

Jessilyn Dunn a durhami Duke Egyetem orvosbiológiai mérnöke. Tagja volt annak a csapatnak, amely a pulzusszámot és a hordható eszközök egyéb adatait elemezte. Az okosóra-szerű rendszerek érzékelőket tartalmaznak. Ezek olyan adatokat gyűjtenek – sok-sok adatot –, amelyek egészségre vagy betegségre utalhatnak.

Dunn csapata 49 önkéntest kért meg, hogy viseljenek szenzorral töltött csuklópántot, mielőtt és miután megkapták a megfázás vagy influenza vírusát. Ezek a csuklópántok másodpercenként legalább egyszer rögzítették a pulzusszámot, a testmozgásokat, a bőr hőmérsékletét és egyebeket. Minden 10 újoncból kilencnél ezek az adatok a tünetek megjelenése előtt legalább egy nappal a betegség kialakulásának jeleit mutatták.

A kutatók szeptember 29-én ismertették eredményeiket a JAMA Network Openben.

Dunn szerint ez a korai figyelmeztetés segíthet a fertőzések kezdeti elfojtásában. Súlyos tüneteket okozhatnak, amelyek egyébként a veszélyeztetett embereket kórházakba juttatnák. És ha már a tünetek megjelenése előtt lehet tudni, hogy beteg vagy, az figyelmeztethet arra, hogy feküdj le és csökkentsd a betegség terjedésének esélyét.

Ezek a rendszerek azonban még nem állnak készen a valós világra, jegyzi meg Stacey Schultz-Cherry virológus. A St. Jude Gyermekkutató Kórházban dolgozik Memphisben, Tennben. „Ez izgalmas, de egyben nagyon előzetes is” – mondja Schultz-Cherry. „Sokkal több munkára van szükség ahhoz, hogy ezt a megközelítést nagyobb léptékben kiterjesszék.”

A jövőbeli modellek valószínűleg más típusú testi változásokat is kimutathatnak majd, amelyek pontosan meghatározzák a betegség kialakulását. A kutatók pedig finomhangolják ezeket a modelleket azáltal, hogy elemzik, mennyire jelzik előre a több ezer emberre gyakorolt hatást.